maanantai 11. syyskuuta 2017

Revontuliennuste 11.–14.9.2017

X8.28 flare näkyi läntisen horisontin yli 10.9.2017
kello 19 jälkeen Kuva NASA/SDO.
Auringon toiminta on ollut viimevuorokausina hyvin aktiivista. Voimakas (X8.28) flare purkautui kello 19.02 Suomen aikaa ilmeisesti jo Auringon näkyvältä puolelta näkymättömiin kiertyneellä AR12673 alueella. Flare kuitenkin nousi niin korkealle, että se näkyi Auringon länsihorisontin yli.

Aurinkotuulen nopeus saavutti 560 km/s nopeuden. IMF-kenttän voimakkuus oli 6 nT ja maksimi eteläsuuntainen Bz-komponetti saavutti arvon -4 nT kello 23.20 Suomen aikaa. Yli 100 MeV protonivuon tiheys oli maksimissaan 54 pfu kello 24 Suomen aikaa. Energisten elektronien vuo kohosi maksimissaan lukemaan 7875 pfu.

Ennuste

Auringon pohjoisnavalta ulottuu keskileveyksille korona-aukko, jonka vaikutukset eivät ole kovinkaan voimakkaita maapallon lähiavaruudessa. Jos aukko laajenee, vaikutuksetkin tulevat olemaan voimakkaampia.

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lähivuorokausien ajan suhteellisen matalalla tasolla. Selvää nousu kuitenkin odotetaan tapahtuvaksi 13.9 vuorokauden aikana, jolloin Kp-indeksin arvo kohoaa lukemaan 5 aluksi aamupuolella vuorokautta ja myöhemmin illalla. Jos näin käy, G1 luokan magneettinen myrsky voi kehittyä. AR12673 alueella voi edelleenkin esiintyä voimakkaita flarepurkauksia, jotka voivat aiheuttaa osittain Maahan osuvan protonivuon kasvun. Suurin mahdollisuus energisten protonien aiheuttamille häiriöille ionosfäärissä on ennusteen kahtena ensimmäisenä vuorokautena.

Yö 11./12. on ennustejakson rauhallisin. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 2 ja tämä tarkoittaa sitä, että rauhallisia revontulia on mahdollista nähdä vain Lapissa. Muualla maassa revontulia tuskin nähtäneen. Aurinkotuulen hiukkastiheys tulee putoamaan yön aikana noin viidenteen osaan aikaisemmasta ja samalla tuulen nopeus kasvaa lukemaan 500 km/s. Jos muutos on jyrkkä ja se ajoittuu yöaikaan, aktiivisia revontulia voidaan nähdä lyhytaikaisesti ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Yö 12./13. Kp-indeksin arvon odotetaan kohoavan lukemaan 4. Tällöin revontulia on mahdollista nähdä Keski-Suomea myöten. Lapissa ne ovat kirkkaita ja voimakasta säteen muodostumista esiintyy. Pohjos- Ja Keski-Suomessa revontulet ovat rauhallisia ja vain satunnaista säteiden muodostumista voidaan nähdä.

Yö 13./14. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5, jolloin revontulia voitaneen nähdä koko maassa. Lapissa revontulet ovat loimuavia ja voimakasta poimuttumista ja säteen muodostumista havaitaan. Keski-Suomessa voidaan nähdä säännöllistä säteiden muodostumista. Etelärannikolla revontulet ovat rauhallisia kaaria ja vain satunnaista säteiden muodostumista voidaan nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!