keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Odotettavissa geomagneettinen myrsky

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos NOAA ennustaa 65 % mahdollisuutta geomagneettisen myrskyn kehittymiselle vielä tämän vuorokauden aikana ja 80 % todennäköisyyttä huomiselle. Myrskyn voimakkuudeksi ennakoidaan G2-luokkaa ja tämä merkitsee kirkkaita ja voimakkaasti loimuavia revontulia etenkin ensiyönä mutta myös seuraavaksi yöksi koko Suomen alueella.

Avaruussää

Aurinkotuulen hiukkastiheys on pudonnut aamun aikana arvoon 10 p/cm3. Aurinkotuulen nopeus sen sijaan on kohonnut jyrkästi ja on nyt yli 420 km/s. IMF-kentän Bz-komponentin arvo on noin 4 nT ja kentän kokonaisvoimakkuus on noin15 nT. Kp-indeksin arvo on 3,67 ja sen odotetaan nousevan lähimmän vuorokauden kuluessa maksimiarvoon 6.


Tilanne on revontulien kannalta hieman ristiriitainen. Geomagneettisen myrskyn aikana yleensä nähdään kirkkaita revontulia koko maassa! Mutta: energisiä (>2 Mev) elektroneja maapallon lähiavaruudessa on hyvin vähän: elektronivuo on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vain 115 pfu. 

Jos elektronivuon arvo pysyy näissä lukemissa, niin huolimatta voimakkaasta magneettisesta myrskystä revontulet voivat olla hyvin vaatimattomia ja niitä näkyy lähinnä Lapissa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, vaikkakin maapallon lähiavaruudessa on aurinkotuulen harventuma ja tässä suhteessa ei ole odotettavissa muutosta vielä pariin vuorokauteen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.