sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Revontuliennuste 17.–20.9.2017

Revontulien näkymisen mahdollisuus on korkein
17./18. päivien välisenä yönä.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeisen vuorokauden aikana. Tällä hetkellä siellä on yksi auringonpilkkuryhmä. Geomagneettinen aktiivisuus on ollut koholla ja Kp-indeksi kohosi huippuarvoon 6 16. päivän aamuna. 

Aurinkotuulen nopeuden huippuarvo oli 821 km/s eilen iltapäivällä. IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan 8 nT ja eteläsuuntainen komponentti oli suurimmillaan -7 nT. Yli 10 MeV energisiä protoneita oli enimmillään vain 2 pfu ja energisiä elektroneja (Z 2 MeV) oli runsaasti 22 886 pfu.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän ennallaan koko ennustejakson ajan. Geomagneettisessa kentässä odotetaan esiintyvän vähäisiä häiriöitä tai pieni alimyrskyjä ensiyön aikana, mutta kenttä rauhoittuu kahden seuraavan yön ajaksi.

Yöt 17./18. ja 18./19. Kp-indeksin odotetaan kohoavan maksimiarvoon 4. Toteutuessaan ja jos muut revontulien näkymiseen vaikuttavat tekijät ovat otollisia, niin silloin rauhallisia revontulia nähdään Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Lapissa revontulissa voidaan nähdä rauhallista säteiden muodostumista. Pohjois-Suomessa säteet ovat vähälukuisia. Keski-Suomessa rahallisia ja suhteellisen himmeitä revontulia voidaan nähdä aamupuolella yötä. Etelä-Suomessa ja etenkin etelärannikolla revontulien näkyminen on hyvin vähäistä.

Yö 19./20. on ennustejakson rauhallisin. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän arvossa 2–3, joten ainoastaan Lapissa ja Pohjois-Suomessa voidaan nähdä suhteellisen himmeitä revontulivöitä. Ainoastaan Lapissa on pieni mahdollisuus säteiden muodostumiselle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!