torstai 14. syyskuuta 2017

Revontuliennuste 14.–17.9.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeisen vuorokauden aikana. Auringonpilkkuja on ollut vain yksi ryhmä jossa on ollut vain yksi penubrallinen pilkku. Aurinkotuulen nopeus saavutti huippulukeman 656 km/s. IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan 16 nT ja sen eteläsuuntainen komponentti Bz= -12 nT. Energisten (> 10 MeV) protonivuon arvo oli maksimissaan 138 pfu ja energisten (>2 MeV) elektronien määrä oli 2410 pfu. Kp-indeksi on pysytellyt matalissa 1–4 lukemissa.

Ennuste

Maapallon magneettikentässä odotetaan esiintyvän rauhattomuutta ja pieni magneettisia alimyrskyjä, Kp-indeksin odotetaan nouseva tänään maksimissaan arvoon 5.  Huomenna ja ylihuomenna indeksin lukemien odotetaan pysyttelevän arvossa 3–4.

Yö 14./15. voi olla revontuliyö koko maassa. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat loimuavia ja säteiden muodostuminen on runsasta. Keski- ja Etelä-Suomessa revontuli toiminta on rauhallista, himmeitä kaaren ja vyön muodostumista, säteiden muodostuminen on vähäistä ja kirkkaimmat revontulet näkyvät aamupuolella yötä.


Yöt 15./16. ja 16./17. ovat rauhallisia. Revontuli näkynee Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Siellä revontulet ovat suhteellisen rauhallisia, joskin säteiden muodostuminen voi olla ajoittain runsasta. Pohjois- Ja Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä kaaria ja vöitä, säteiden muodostuminen on mahdollista mutta ei kovinkaan runsasta. Etelä-Suomessa revontulien näkyminen on vähäistä tai sitä ei tapahdu lainkaan. Suurin todennäköisyys revontulien näkymiselle on 15. päivän ensimmäisinä tunteina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!