maanantai 2. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 2.–5.1.2017

Uudenvuodenyön revontulet olivat hetken hyvin kirkkaita,
vaikka tuli näkyi koko yön Tampereen Ursan sääkamerassa.
Kuva© Tampereen Ursa.ry.
Auringon aktiivisuus on ollut edelleen matala eikä muutoksia ole odotettavissa. Aurinkotuuli saavutti viimeisen vuorokauden aikana 584 km/s nopeuden. 

IMF-kentän Bz-komponetin suunta on vaihdellut noin puolentunnin syklillä ja sen suurin arvo on ollut -7 nT. Vapaita elektroneja maapallon magnetosfäärissä on ollut hyvin vähän.

Ennuste

Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa tästä päivästä alkaen korona-aukko, joka ulottuu eteläiseltä napa-alueelta Auringon ekvaattorin yli pitkälle pohjoiseen. 

Hiukkastiheyden odotetaan pysyttelevän matalana ja aurinkotuulen nopeuden odotetaan pysyttelevän noin 600 km/s tuntumassa. Magnetosfäärin tilan odotetaan olevan rauhaton, joskin hienoista aktiivisuuden lisääntymistä on odotettavissa lähivuorokausina. Kp-indeksi pysyttelee arvossa 2 seuraavan vuorokauden aikana mutta kohonnee 3–4 tietämille kahtena seuraavan yönä.

Yö 2./3. on hyvin rauhallinen koko maassa. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa, mutta muualla todennäköisyys on hyvin pieni.


Yöt 3./4 ja 4./5. ovat hieman aktiivisempia. Lapissa revontulien todennäköisyys on hieman korkeampi ensimmäistä yötä ja repoja voitaneen nähdä myös Vaasa-Kajaani-linjan pohjoispuolella. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien todennäköisyys on matala, joskin kasvamaan päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.