lauantai 7. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 7.–10.1.2017

Viime vuonna auringonpilkuttomia vuorokausia oli 32, joka tekee noin 9 % koko vuodesta. Määrä vastaa noin hieman yli vuoden etäisyyttä pilkkuminimiin. Jos ”vanhat merkit” pitävät paikkansa, tästä pilkkujaksosta tulee vain noin 10 vuoden mittainen, edellinen (jakso 23) olikin 12,5 vuoden mittainen. Mutta sen näkee sitten kun minimi saavutetaan.

Viimeksi kuluneiden vuorokausien aikana maapallon magnetosfääri on ollut rauhaton mutta magneettiseksi myrskyksi toiminta ei aktivoitunut. Aurinkotuulen nopeus on ollut korkeahko, viimeksi kuluneen vuorokauden aikana maksimilukemat olivat 765 km/s. IMF-kenttä saavutti 12 nT voimakkuuden ja sen etelään suuntautunut komponentti Bz sai suurimman arvonsa -9 nT. Energisiä elektroneja oli kohtalaisen runsaasti.

Ennuste

Lähiavaruuden tilan odotetaan pysyttelevän kutakuinkin muuttumattomana seuraavan kolmen vuorokauden aikana.

Yöt  7./8. ja 8./9. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 3. Se tarkoittaa että revontulia voidaan odottaa kohtalaisella todennäköisyydellä Lapissa, mutta Oulun eteläpuolella niiden näkyminen on mahdollista mutta todennäköisyys vähäinen.

Yö 9./10. tulee olemaan edellisiä öitä heikompi. Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän korkeintaan arvossa 2 ja tämä tilanne näyttäisi jatkuvan vielä ainakin viikon. Rauhallisia revontulia voitaneen nähdä jonkinlaisella todennäköisyydellä Lapin pohjoisosassa, muualla maassa niitä tuskin nähdään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.