torstai 19. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 19.–22.1.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Merkittäviä purkauksia siellä ei ole tapahtunut. Maapallon magneettikenttä on ollut rauhallinen. Lähiavaruudessa aurinkotuulen nopeus on ollut 632 km/s ja IMF-kenttä saavutti suurimman voimakkuuden 17 nT ja Bz-komponettin arvo oli -13 nT. Maapallon magneettikenttään sitoutuneita elektroneja on ollut vähän.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa leveä korona-aukko, joka on suurimmaksi osaksi Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla. Auringossa voi esiintyä korkeintaan C-luokan flare-purkauksia, mutta niiden todennäköisyys on hyvin vähäinen.

Geomagneettisen kentän odotetaan olevan rauhaton ja vähäisen magneettisen myrskyn (G1) esiintyvä ensimmäisenä yönä. Sen jälkeen kentän arvioidaan hieman rauhoittuvan. Kp-indeksin odotetaan nousevan arvoon 5 ensimmäisenä yönä ja seuraavina se saavuttaneen maksimissaan arvon 4.

Yö 19./20. Voi olla revontuliyö koko Suomessa. Lapissa ja Keski-Suomen pohjoispuolella revontulet voivat olla kirkkaita, loimuavia ja niissä voi esiintyä monia eri muotoja kuten säteitä, kierteitä ja laikkuja. Keski-Suomesta etelärannikolle revontulet ovat suurimmanosan ajasta rauhallisia kaaria tai vöitä. Lapissa revontulien todennäköisyys on hyvä, Keski-Suomessa kohtalainen ja etelärannikolla pienehkö.


Yöt 20./21. ja 21./22. ovat edellistä yötä rauhallisempia. Revontulia nähtäneen Lapissa ja mahdollisesti Keski-Suomessa. Lapissa revontulet voivat olla osan aikaa kirkkaita ja leimuavia, Keski-Suomessa kuitenkin huomattavasti rauhallisempia kaaria ja vöitä. Etelärannikolla ei repoja nähtäne, sillä todennäköisyys on vähäinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.