keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 4.–7.1.2017

Ehkä aivan näin komeita revontulia ei Tampereen seudulla
nähdä, mutta hyvät tulet ovat kuitenkin mahdollisia.
Kuva © Tampereen Ursa.ry.
Maapallon lähiavaruuden tilaan vaikuttaa laaja korona-aukko koko ennustejakson ajan. Magnetosfäärin tila on ollut rauhallinen viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. 

Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 539 km/s. IMF-kentän vaihtelu on ollut suhteellisen verkkaista ja kentän maksimivoimakkuus oli 11 nT ja Bz-komponentin eteläsuuntainen komponentti saavutti arvon -8 nT. Vapaita elektroneja magneettikentässä on ollut hyvin vähän.

Ennuste

Magnetosfäärissä odotetaan esiintyvän G1-luokan magneettinen myrsky vielä tämän vuorokauden aikana. Kp-indeksin odotetaan nouseva tästä syystä arvoon 5 jo alkuillasta. Kahtena seuraavan vuorokautena magneettinen myrsky laantuu magnetosfäärin rauhattomuudeksi ja Kp-indeksin odotetaan kohoavan noin 4 kahtena seuraavana yönä.

Yö 4./5. revontulien todennäköisyys Lapissa on korkea ja muualla maassa hyvä. Lapissa revontulia nähtäneen heti illan pimennyttyä ja eteläisessä Suomessa jo ennen puoltayötä. Revontulet näkyvät aamun tunneille asti, sen pidempään mitä pohjoisemmassa niitä havaitaan.

Revontulia voidaan nähdä myös Suomenlahden eteläpuolella aina Liettuaa myöten. Samoin Etelä-Ruotsi ja Tanska voivat olla revontulien näkymisaluetta. Näillä alueilla todennäköisyys on kuitenkin merkittävästi vähäisempi kuin Etelä-Suomessa.

Yöt 5./6. ja 6./7. muistuttaa ensimmäistä yötä, tosin odotettavissa olevat revontulet ovat rauhallisempia ja etenkin etelärannikon osalta myös pienemmällä todennäköisyydellä. Lapissa revontulet ilmaantuvat taivaalle illan kuluessa, mutta etelämpänä niitä voi joutua odottamaan lähemmäksi puoltayötä. Vastaavasti niiden kesto on selkeästi lyhyempi etelässä kuin pohjoisessa, jossa tulia voitaneen nähdä aamun tunneille asti. Etelässä ne katoavat näkyvistä noin kello 2.

Baltiassa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa revontulien todennäköisyys on vähäinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.