sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 15.1–4.2.2017

Pitkäaikainen Kp-indeksin ennuste. Revontulia näkyy
yleensä silloin, kun Kp-indeksi arvo on korkea.
Kuva © Kari A. Kuure, lähde NOAA/SWPC.
Lähipäivien avaruussäähän vaikuttaa Auringon koronassa oleva ukko. Se ulottuu pohjoisnavalta ekvaattorin yli eteläisen pallonpuoliskon keskileveyksille saakka.

Korona-aukko aiheuttaa Kp-indeksi kohoamisen aivan lähivuorokausina. Indeksi odotetaan kohoavan 17. päivänä tammikuuta arvoon 5 ja pysyttelevän siinä useamman vuorokauden ajan. 

Tammikuun 23. päivänä Kp-indeksi arvo lähtee putoamaan ja saavuttaa arvon 2 tammikuun 24. päivänä. Sen jälkeen indeksi pysyttelee matalana mutta 27. päivänä se jälleen kohoaan ja saavuttaa arvon 4 parin vuorokauden ajaksi. Indeksi putoaa kuukauden lopulla pykälän verran mutta kohoaa jälleen helmikuun alussa arvoon 4 ja jopa  3. helmikuuta arvoon 5. Ennusteen viimeisenä vuorokautena Kp-indeksi on arvossa 4.

Revontulia voitaneen nähdä 17–22.tammikuuta aivan Suomen etelärannikkoa myöten. Kp-indeksin arvo 5 merkitsee kohtalaista magneettista myrskyä (G1), joten revontulet voivat olla näyttäviä ja hyvin eloisia Etelä-Suomea myöten, etelärannikolla nähtäneen rauhallisia revontulikaaria ja vöitä.

Toinen hieman pidempi revontulien näkymiskausi alkaa 27. tammikuuta. Rauhallisia revontulia nähtäneen Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa tulet voivat olla varsin näyttäviä. Helmikuun alussa lyhytaikaisesti voidaan jälleen kokea magneettinen myrsky ja revontulet ovat sen mukaiset.

Lapissa revontulia voitaneen nähdä kaiken aikaa. Kp-indeksin ollessa matala (15.–16.1. ja 24.–26.1.) revontulet ovat rauhallisia vöitä, muulloin niissä nähdään säteitä, kierteitä ja ne ovat värikkäitä. Tämä ennustejakso näyttää olevan Lapissa lomaansa viettävien kannalta erinomaista aikaa revontulien ihastelemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.