tiistai 10. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 10.–13.1.2017

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana maapallon magneettikenttä on ollut rauhallinen. Lähiavaruudessa aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 747 km/s ja IMF-kentän voimakkuus oli  5 nT ja Bz-komponetti -4 nT. Kp-indeksin maksimi arvo 3 1/3 saavutettiin eilen iltapäivällä.

Ennuste

Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän tulee vaikuttamaan lähestyvä aurinkotuulen tihentymä, jonka eteläreuna pyyhkäisee maapalloa 12. päivänä. Hyvin matala hiukkastiheys tulee hieman kasvamaa ja samalla aurinkotuulen nopeus putoaa noin arvoon 400 km/s.  Kp-indeksi pysyttelee arvossa 3 ensimmäisen yön ajan, käväisee arvossa 4 toisena yönä ja palaa arvoon 3 kolmantena yönä.

Yö 10./11. tulee olemaan rauhallinen, revontulia nähtäneen vain Lapissa, jossa todennäköisyys on kohtalainen. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen, todennäköisyys on siis huono. Jos jotakin näkyy, niin se on heikkoa viherrystä kameroiden ottamissa kuvissa.

Yö 11./12. on hyvin pitkälti edellisen kaltainen. Revontulia voi näkyä Lapissa, tuskin muualla maassa.

Yö 12./13. on samanlainen kuin edellisetkin yöt. Lappi on ainoa paikka, jossa on edes pieni mahdollisuus nähdä revontulia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.