lauantai 28. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 28.1. – 31.1.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut kuluneen vuorokauden aikana vähäistä, sillä vain pari B-luokan flare on havaittu, joiden voimakkuus ylittää juuri ja juuri taustakohinan. Näillä purkauksilla ei ole vaikutusta maapallon lähiavaruuden tilaan. 

Maapallon magneettikenttä on ollut rauhallinen, Kp-indeksi on pysytellyt suurimmillaan arvossa 4. IMF kentän voimakkuus oli maksimissaan 16 nT ja Bz-komponetti  -12 nT. Yli 2 MeV elektroneja on ollut tavanomainen määrä.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäähän tulee vaikuttamaan Auringon etelänavalta pitkälle pohjoiselle pallonpuoliskolle ulottuva korona aukko. Sitä ennen maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän vielä tämän vuorokauden puolella, vaikka hiukkastiheyden huippu saavutetaan yön 29./30. aikana. Silloin hiukkastiheys voi nousta arvoon 15 ppcm3, aurinkotuulen nopeus pysyttelee kuitenkin hieman alle 400 km/s nopeudessa. Tihentymän mentyä ohi 30. päivän aikana, hiukkastiheys putoaa nopeasti alle 5 ppcm3 mutta samanaikaisesti aurinkotuulen nopeus kasvaa korona-aukkojen tyypilliseen nopeuteen eli noin 700 km/s.

Yö 28./29. Kp-indeksi odotetaan nousevan arvoon 3. Revontulia nähtäneen Lapissa, jossa ne voivat olla ajoittain kirkkaita ja loimuavia. Keski-Suomessa voidaan nähdä rauhallisia revontulikaaria, mutta Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin vähäinen.

Yö 29./30. on edellistä rauhallisempi, Revontulia nähtäneen Lapissa mutta Keski- ja Etelä-Suomessa yö on todennäköisesti täysin revontuleton.

Yö 30./31. revontulet ovat hyvin vaikeita ennustettavia. Korona-aukko alkaa vaikuttaa tämän yön avaruussäähän ja Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4. Lapissa revontulet voivat olla kirkkaita, runsaita ja loimuavia. Jos Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia nähdään, niin ne ovat rauhallisia kaaria tai vöitä. Keski-Suomessa voitaneen nähdä jonkin verran säteiden muodostumista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.