perjantai 30. joulukuuta 2016

Uutta vuotta juhlistavat myös revontulet

Kuva © Tampereen Ursa ry.

Revontuliennuste 30.12.2016–2.1.2017


Auringon aktiivisuus on ollut hyvin matalalla, täysin pilkuttomia vuorokausia on ollut kuluneena vuonna 31 eli noin 8 %. Viimeisen vuorokauden aikana aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 437 km/s ja IMF:n Bz-komponentti on saavuttanut lukeman -5 nT. Lähiavaruuden elektronien määrä on ollut kohtalainen.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa aurinkotuulen tihentymä. Kp-indeksin odotetaan kohoavan tämän vuorokauden aikana arvoon 4 ja seuraavana yönä (uudenvuoden yö) arvoon 5. Tämä puolestaan aiheuttaa maapallon magneettikenttään noin puolivuorokautta kestävän G1-luokan magneettisen myrskyn, jonka aikana revontulet ovat todennäköisiä.

Yö 30./31. on suhteellisen rauhallinen. Revontulia voidaan nähdä Vaasa–Kajaani-linjan pohjoispuolella hyvällä todennäköisyydellä. Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on kohtalainen ja etelärannikolla vähäinen. Revontulet ovat kaikkialla rauhallisia, lähinnä vöitä tai kaari, joissa silloin tällöin näkyy säteitä. Säteiden näkyminen Lapissa on todennäköisempää kuin muualla.

Yö 31./1. on revontulien yö. Tulia voidaan nähdä koko maassa hyvällä todennäköisyydellä, Lapissa jopa todennäköisyys on hyvin korkea. Revontulia voi bongata jo iltahämärissä ja niitä näkynee aina aamun tunteihin asti.

Yö 1./2. on jo kaikin puolin rauhallisempi. Revontulia nähtäneen Lapissa hyvällä todennäköisyydellä, Keski-Suomessa repot ovat mahdollisia ja etelärannikollakin mahdollisuus on vähäinen tai hieman sitä parempi. Kaiken kaikkiaan yö on 30./31. yön kaltainen.


2 kommenttia:

  1. Nyt 31.12. kello 17:00 Toijalassa näkyy eteläisellä taivaalla mielestäni erikoinen vaalea läiskä. Epäilen sitä pilveksi, mutta haluan varmistaa onko se pilvi vai revontulen lieska?

    VastaaPoista
  2. Läiskä lienee ollut helmiäispilvi. Erittäin kirkkaita helmiäisiä näkyi auringonlaskun aikaan etelän suunnassa.

    VastaaPoista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.