keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Revontuliennuste 25.–28.1.2017

Kamerakuvassa näkyvää viherrystä on korkeintaan odotettavissa
Keski- ja Etelä-Suomessa. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut hyvin vähäistä. Muutamia vain hieman taustakohinaa voimakkaampia flare-purkauksia on esiintynyt. Aurinkotuulen nopeus on ollut nopeimmillaan 413 km/s ja hiukkastiheys on pudonnut hyvin pieneksi (<1 ppcm3). IMF-kenttä saavutti maksimiarvon 6 nT ja Bz-arvo on ollut maksimissaan -3 nT. Yli 2 MeV elektroneja on ollut kohtalaisesti.

Ennuste

Maapallon lähiavaruuden tilaan tulee vaikuttamaan lähivuorokauden aikana kapeahko korona-aukko, jonka vaikutukset jäävät vähäiseksi. Aukon molemmilla puolilla on aurinkotuulen tihentymät, jotka vähentävät aukon vaikutusta. Kp-indeksin odotetaan pysyvän matalissa lukemissa, joskin ennustejakson toisena yönä indeksin odotetaan hieman kohoavan ja viimeisenä yönä saavuttavan lukeman 3–4.

Yöt 25./26. ja 26./27. Kp-indeksi pysyttelee maksimiarvossa 2 ja näin ollen himmeitä ja rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 27./28. Kp-indeksi saavuttaa maksimiarvon 3–4.  Himmeitä ja rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Lapissa, Pohjois-Lapissa ne voivat olla hetken aikaa kohtalaisen kirkkaita ja loimuavia. Ennustetuissa olosuhteissa Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen näin keskitalven aikaan, korkeintaan kamerakuvissa näkyvää heikkoa viherrystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.