lauantai 10. joulukuuta 2016

Revontuliennuste 10.–13.12.2016

Revontulet 9.12.2016 loimottivat kirkkaana kello 23 aikoihin.
Revontulia näkyi koko yön, mutta alkuillan ja aamuyön
reposet olivat himmeämpiä.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut hyvin alhainen ja maapallon lähiavaruuden avaruussäähän on vaikuttanut Auringosta lähtöisin oleva korona-aukko. Aurinkotuulen nopeus saavutti huippulukeman 734 km/s, IMF-kentän Bz-komponetti oli voimakkaimmillaan -8 nT.

Maan magneettikenttä on ollut rauhattomassa tilassa ja se huipentui 9.päivän iltana G1-luokan magneettiseksi myrskyksi. Rauhallisia revontulia nähtiin koko maassa. Myrskyä kesti noin 6 tunnin ajan ja esimerkiksi Tampereen Ursan sääkamera kuvasi revontulia lähes koko pimeän yön ajan. Voimakkaimmillaan myrsky oli noin kello 23 Suomen aikaa.


Ennuste

Geomagneettinen aktiivisuus jatkunee noin vuorokauden rauhattomassa tilassa, jolloin G1-luokan magneettiset myrskyt tai alimyrskyt ovat mahdollisia. Rauhattomuus kuitenkin heikkenee tulevina vuorokausina.

Yö 10./11. tulee olemaan edellistä yötä rauhallisempi. Kp-indeksi saavuttanee arvon 4 tai korkeintaan arvon 5, jolloin revontulia nähdään hyvällä todennäköisyydellä Lapissa. Keski-Suomessa revontulien näkyminen on mahdollista ja maamme etelärannikolla todennäköisyys on kohtalainen. Aika-ajoin revontulet voivat olla aktiivisia.

Yö 11./12. on edellistä yötä selvästi rauhallisempi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 3. Revontulien todennäköisyys Lapissa on kohtalainen, mutta niitä tuskin nähdään Keski-Suomessa tai etelärannikolla.


Yö 12./13. on edelleen hyvin rauhallinen. Revontulien todennäköisyys on jonkinlainen Lapissa, Pohjois-Lapissa ehkä hieman parempi, mutta Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.