keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Revontuliennuste 21.–24.12.2016

Maapallon lähiavaruudentilaan vaikuttaa vielä noin vuorokauden ajan korona-aukko joka ulottuu Auringon pohjoisnavalta ekvaattorin yli eteläiselle pallonpuoliskolle. Aukko ei kuitenkaan ole yhtenäinen vaan repaleita tihentyneestä aurinkotuulesta voi olla omat vaikutuksensa avaruussäähän. Kuluneen vuorokauden aikana aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 380 km/s ja magneettikentän Bz-komponentti  -7 nT lukemissa. Yli 2 MeV elektroneja on ollut hyvin vähän.

Ennuste

Vuorokauden vaihtuessa 21./22. maapallo kohtaa vähäisen aurinkotuulen tihentymän, joka nostaa hiukkastiheyden noin kaksinkertaiseksi. Samalla aurinkotuulen nopeus hieman vähenee. Aurinkotuuli harvenee hieman seuraavien vuorokausien aikana, jota vastaavasti aurinkotuulen nopeus hieman kasvaa.

Maapallon magneettikentän odotetaan joutuvan epävakaaseen tilaan, jonka seurauksena koetaan pieni magneettinen myrsky 21./22. päivien välisenä yönä. Kp-indeksin odotetaan kohoavan maksimissaan arvoon 5 vielä tämän vuorokauden aikana. Myrsky laantuu hitaasti seuraavien vuorokausien aikana, Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän arvossa 4 koko seuraavan vuorokauden ja putoavan arvoon 3 ja 2 kolmantena vuorokautena.

Yö 21./22. on revontuliyö ainakin Lapissa. Revontulien näkymisen mahdollisuus Keski- ja Etelä-Suomessa on hyvä ja voidaanpa revontulia nähdä kirkkaimpien purskeiden aikana jonkinlaisella todennäköisyydellä Baltiassa, Etelä-Ruotsissa, Tanskassa ja Brittein saarilla.

Yö 22./23. on edellistä rauhallisempi. Revontulien todennäköisyys Lapissa on hyvä, Keski-Suomessa kohtalainen ja etelärannikollakin jonkinlainen. Suomea etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Yö 23./24. on edellistä yötä rauhallisempi. Lapissa revontulien todennäköisyys on kohtuullinen, mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään. Jos jotakin näkyy, niin repot ovat hyvin heikkoja ja näkyvät lähinnä kamerakuvissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.