tiistai 27. joulukuuta 2016

Revontuliennuste 27.–30.12.2016

Vähäisiä revontullia joulupäivän iltana Tampereen
Ursan revontulikameran näkemänä. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut matala, vain joitakin B-luokan flare-purkauksia on esiintynyt. Maapallon lähiavaruuden tilaan on vaikuttanut korona-aukko, joka on kiertymässä asemaan, jossa sen vaikutus maapalloon on voimakkain.

Magneettikenttä on ollut hieman rauhaton viimeisen 24 tunnin aikana, jolloin Kp-indeksi saavutti huippuarvon 4. Aurinkotuulen nopeus saavutti huippunopeuden 742 km/s ja IMF-kentän suurin etelänsuuntainen (Bz) arvo oli -4 nT. Magneettikentän BZ suunta on kuitenkin vaihdellut hyvin nopeasti, jopa 20 minuutin sykkeellä.

Vapaiden suurenergisten elektronien määrä on ollut korkeahko.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän matalana seuraavien vuorokausien aikana. Aurinkotuulen hiukkastiheydessä ei odoteta tapahtuvan äkillisiä muutoksia vaan ainoastaan vähäistä ja hidasta kasvua. Maapallon lähiavaruuden tilaan tulee vaikuttamaan ennustejakson jälkeen tapahtuva kohtaaminen aurinkotuulen tihentymän kanssa. Aurinkotuulen tiheyden kasvaessa vastaavasti nopeuden odotetaan hitaasti vähenevän siten, että ennustejakson lopulla se olisi alentunut noin 400 km/s.

Maapallon magneettikentän odotetaan pysyttelevän rauhallisena, joskin joitakin pienempiä episodeja saattaa esiintyä lähivuorokauden aikana. Kp-indeksin odotetaan pysyvän matalana (1–2) koko ennustejakson ajan.

Kaikkina ennustejakson kolmena yönä rauhallisia revontulia voi pienellä todennäköisyydellä näkyä Lapissa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähdään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.