Aurinko on ollut aktiivinen pari viime vuorokauden aikana. Siellä on viisi pilkkuryhmää, joista kaksi on juuri siirtymässä länsireunan taakse. Aktiivisin pilkkuryhmä on ollut AR 14055, joka tuotti eilisen aikana kaksi M-luokan flarepurkausta (maksimi M4.2) ja lukuisia C-luokan purkauksia. Nyt pilkkuryhmä on kuitenkin kiertynyt pois näkyvistä, mutta se jatkanee toimintaansa vielä useita vuorokausia. Meille näkyvällä puolella aktiivisin pilkkuryhmä on AR 14060, joka on luokiteltu beeta–gammaksi. Sen aktiivisuus tuottanee lähivuorokausina M-luokan flarepurkauksia.
Auringossa tapahtui 13.4. kaksi CME-purkausta, jotka ovat tulossa vuorokauden sisällä maapallon kiertoradalle. Samaan aikaan lähiavaruuden tilaan vaikuttaa edelleen napaisuudeltaan negatiivinen CH HSS, joka kuitenkin heikkenee ja kääntynee positiiviseksi (Auringosta poispäin). Aurinkotuulen nopeuden ennustetaan saavuttavan nopeuden 500 – 700 km/s ja sen tiheys kohonnee liki 20 p/cm3. Tällä hetkellä myös energisten elektronien määrä on kohtalaisen runsas, joten näyttää siltä, että lähivuorokauden aikana on kasassa kaikki ainekset kunnolliselle magneettiselle myrskylle. Kysymys on kuitenkin, että milloin se tapahtuu?
WSA-ENLIL -mallinuksen mukaan CME-pilvet kohtaavat maapallon magneettikentän noin kello 20 Suomen aikaa ja aamupuolella sen vaikutus on suurimmillaan. Magneettisen myrskyn kehittyminen ottanee jonkin aikaa, joten sitä voitaneen odottaa aikaisintaan aamupuolella yötä. Revontulet, jos niitä ehtii yön aikana ilmaantua taivaalle, ovat todennäköisimpiä aamupuolella yötä aivan aamuhämärään asti.
Ennuste
Yö 15./16. Revontulet ovat mahdollisia laajalla alueella Etelä-Suomen leveydelle asti. Magneettinen myrsky alkanee Kp-indeksin ennusten mukaan vasta aamun tunteina, mutta revontulia voi esiintyä koko pimeän yön ajan kohtalaisella intensiteetillä. Etelärannikolla revontulien mahdollisuus on olemassa, mutta se voi toteutua vasta aamulla. Muuallakin valitettavasti kirkas kuutamo vähentää kontrastia tulien ja taustataivaan välillä.
Yö 16./17. Magneettinen myrsky näyttäisi jatkuvan kohtalaisella voimakkuudella (G1), joten revontulet ovat mahdollisia laajalla alueella Etelä-Suomea myöten illan pimennyttyä yöksi. Yön aikana se kuitenkin laantuu ja maneettikentän aktiivinen tilaa jatkuu mutta revontuliaktiivisuus heikkenee aamua kohti. Jälleen etelärannikolla revontulien todennäköisyys on muuta maata heikompi, mutta ne ovat kuitenkin mahdollisia.
Yö 17./18. Myrskyn laannuttua magneettikenttä jäänee edelleen aktiiviseen tilaan. Iltayöstä revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomen leveydelle asti ja Etelä-Suomen pohjoisosassa nähtäneen suhteellisen rauhallisia ja himmeitä revontulia. Aamupuolella yötä magneettikentän tila rauhoittunee merkittävästi ja samalla revontulien näkyminen hiipuu.