Edellisessä ennusteessa kerrottu lähestyvä CME saavutti maapallon radan eilen kello 16.51 UTC, siis alkuillasta Suomen aikaa. Aurinkotuulen hiukkastiheys kohosi noin 2 p/cm3 hyvin lyhyessä ajassa lukemaan noin 12 p/cm3 ja maksimissaan tiheys oli noin 20 p/cm3 . Siitä arvosta on tultu hieman alaspäin mutta tätä kirjoittaessani tiheys on noin 10 p/cm3 .
Auringossa on runsaasti numeroituja pilkkuryhmiä. Kuva NAS/SDO. |
Samaan aikaa tiheyden nousun kanssa IMF-kentän Bz-komponentti kääntyi kohti etelää. Komponentin voimakkuus ei kuitenkaan ollut päätä huimaava, ainoastaan on –6 nT kokonaiskentän voimakkuuden ollessa noin 8 nT.
Viimeksi kuluineen vuorokauden aikana voimakkain flarepurkaus oli voimakkuudeltaan M1-luokkaa ja se tapahtui auringonpilkkualueella AR 13869. Auringossa on tällä hetkellä kaikkiaan 13 numeroitua pilkkualuetta, joista suurin on yllättäen alfaluokkaan magneettisesti kuuluva AR 13879 pohjoisella pallonpuoliskolla. Sen pinta-alaksi on ilmoitettu 500 ppm, joka on mielestäni melkoisen suuri yhdelle penumbralliselle pilkulle. Aivan hiljattain vastaavaa pilkkua ei ole ollut – muistaakseni.
Pilkkuryhmistä AR 13883 on kompleksisin. Se on luokiteltu beeta–gamma–delta:ksi samoin kuin AR 13878. Kumpikaan näistä ryhmistä ei ole kovinkaan isokokoisia, ja X-luokan flarepurkauksille ennuste on kohtaisen suuri, noin 30 %. M-luokan purkauksia tulee todennäköisesti tapahtumaan, sille niitä ennustetaan 75 % todennäköisyydellä. Vaikka voimakaskaan flarepurkaus ei aina tuota CME-pilveä, niin niitä todennäköisesti tällä ennustejaksolla nähtäneen. Maata kohti tulessaan niiden vaikutus maapallon magneettikentän tilaan tapahtunee vasta seuraavalla ennustejaksolla.
Toistaiseksi ei ole havaintoja maapallon suuntaan lähteneistä CME-pilvistä viimeksi kuluneen vuorokauden ajalta. Lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa merkittävästi aurinkotuulen tihentymä (Parkerin spiraali), jonka magneettikentän Bz -suunta on kohti etelää. Bz -komponentin suunta olisi omiaan helpottamaan varautuneiden hiukkasten pääsyä magneettikenttään.
Ennuste
Yöt 4./5., 5./6. ja 6./7. tulevat olemaan hyvin rauhallisia. Revontulien todennäköisyys on Pohjois-Lapissa kohtalainen, muualla Lapissa hieman alempi ja Pohjois-Suomessa ja siitä etelään hyvin pieni. Näin ollen revontulia ei ole odotettavissa kuin korkeintaan aivan pohjoisessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.