Tätä kirjoittaessani Kp-indeksi on saavuttanut magneettisen myrskyn tason. Revontulia on näkynyt Lapissa ja jopa niinkin etelässä kuin Kalajoella ja Vaasassa. Etelämpänä näyttää olleen pilvistä ja sumuista. Revontulet ovat seurausta 25.11. Auringosta lähteneen CME-pilven kohtaamisesta, jonka ennustettiin tapahtuvan jo pari vuorokautta sitten. Se näyttää olleen ennustettua merkittävästi hitaampi.
Auringossa on yhdeksän pilkkuryhmää, joista kaksi on luokiteltu magneettisesti kuuluvan beeta–gamma -luokaan. Näille ryhmille ennustetaan 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähivuorokausina.
Lähivuorokausina maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttanee 27.11. Auringosta lähtenyt vähäinen CME-pilvi, jonka odotetaan kohtaavan maapallon 2.12. vuorokauden aikana. Muutoin lähiavaruuden tilaan vaikuttaa aurinkotuulen tihentymä ja siihen liittyvä IMF-kentän suunnan muutos lyhyeksi aikaa kohti etelää.
Ennuste
Yö 30./1. voi muodostua suhteellisen aktiiviseksi revontuliyöksi. Edellisen yön magneettisen myrskyn jäljiltä magneettikenttä voi olla rauhaton, joten revontulet ovat mahdollisia ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on huomattavasti pienempi.
Yöt 1./2. ja 2./3. ovat tavanomaisia. Magneettinen rauhattomuus on vaimentunut, joten revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa. Pieni mahdollisuus niille on Pohjois-Suomessa. Jos lähestyvä CME-pilvi todella osuu maapalloon, tilanne voi muuttua merkittävästi. Yönä 2./3. pitäisikin olla varuillaan mahdollisten revontulien vuoksi myös Keski- ja Etelä-Suomessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.