perjantai 3. toukokuuta 2024

Revontuliennuste 3. – 6.5.2024

Auringossa tapahtui tänään kello 2.22 (max) X1.69 -luokan flarepurkaus. Toistaiseksi käytettävissä ei ole tarkempia tietoja yksityiskohdista. Purkaus aiheutti Tyynellämerellä ja Itä-Aasiassa voimakkaan ionisaation ja siitä johtuvia HF-radiotaajuuksia häiriöitä ja yhteyskatkoksia. Toistaiseksi mahdollista CME-pilveä ei ole havaittu.

Näin hienot prominenssit Oli Auringon näkyvän kiekon reunalla 1.5.2024. Kuva © Kari A. Kuure.

Eilen kello 9 ja 13.30 UTC aikaan näyttää maapallon magneettikenttään törmänneen kaksi pienehköä CME-pilveä. Tästä seurauksena syntyi G2 tai G3-luokan magneettinen myrsky, Kp-indeksi kipusi maksimissaan lukemaan 7-. Potsdamin mittausasemalla maksimilukemat olivat aikavälillä 15 – 21 UTC. Tätä kirjoittaessani Taivaanvahtiin ei ollut tullut havaintoja revontulista.

Auringossa on kaksi suhteellisen nopeasti kasvava pilkkuryhmää, joista ryhmälle AR 13663 ennustetaan 10 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus. Tämä pilkkuryhmä saattaa olla aikaisemmin mainitsemani X-luokan flaren aiheuttaja.

Ennuste

Yö 3./4. on aktiivinen etenkin aamupuolella yötä. Aktiivisuus ajoittuu aamun tunneille, joten taivas voi olla liian vaalea revontulien näkymiselle jopa Etelä-Suomessa.

Yöt 4./5. ja 5./6. ovat aktiivisia mutta ei ensimmäisen yön veroisia. Yön pimeimpien tuntien aikana voidaan taivaalla nähdä himmeitä revontulia Keski- ja Etelä-Suomen leveyksillä, ei kuitenkaan etelärannikolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.