sunnuntai 28. elokuuta 2022

Revontuliennuste 28. — 31.8.2022

Avaruussää on muuttumassa parin vuorokauden ajaksi, sillä muutama vuorokausi sitten tapahtuneiden CME-purkausten sarja on saavuttamassa maapallon ensiyönä. Vaikka lähestyvän CME-pilven tiheimmät osat ohittavatkin maapallon liikesuunnassa etupuolelta, osa siitä törmää magneettikenttään aiheuttaen kentän rauhattomuutta.

Ennuste

Yö 28./29. on jonkin verran aktiivinen. Kp-indeksi kohoaa ”kertarysäyksellä” lukemasta 2 lukemaa 5, joka on magneettisen myrskyn alin lukema. Korkeiden leveyksien Kp-ennuste on maltillisempi, sillä maksimilukemaksi ennustetaan Kp4 arvoa. Korkeat Kp-lukemat ennustavat aktiivisia revontulia lähes koko maassa heti illan pimetessä. 

Yö 29./30. Kp-indeksille ennustetaan maksimilukemaksi Kp4 ja korkeiden leveyksille Kp arvoa 3. Tämä toteutuessa revontulet ovat hyvin mahdollisia Pohjois-Suomesta Lappiin. Keski-Suomessa ne ovat mahdollisia ja ainakin Etelä-Suomen pohjoisosassa pitäisi olla mahdollista nähdä tai ainakin kuvata niitä jossakin vaiheessa yötä.

Yö 30./31 on sitten hyvinkin rauhallinen tämänhetkisten ennusteiden valossa. Kp-indeksi pysyttelee maksimissaan lukemassa 2, jolloin revontulia nähtäneen vain Lapissa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.