maanantai 24. syyskuuta 2018

Revontuliennuste 24.–27.9.2018


Edellinen geomagneettinen myrsky jäi hieman odotettua heikommaksi. Myrsky oli voimakkaimmillaan 22. päivän aamun tunteina, jolloin Kp-indeksi käväisi arvossa 5 ja Pirkanmaallakin nähtiin himmeitä revontulia. Revontulien kirkkauteen vaikutti jonkin verran kirkas kuutamo Kuun lähestyessä täysikuuta.

Jos revontulia ennustejaksolla esiintyy, niin ne ovat hyvin himmeitä. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Tulevien vuorokausien avaruussäähän vaikuttaa suhteellisen tasainen ja nopeudeltaan keskimääräinen aurinkotuuli. Ennusteen mukaan hiukkastiheys on noin 5 ppcm3 ja nopeus noin 450 km/s. Geomagneettista myrskyä ei ole ennustettu ennustejaksolle, joten odotettavissa on varsin rauhallisia ja tavanomaisia öitä.

Yö 24./25. on rauhallinen, Kp-indeksin arvioidaan kohoavan lukemaan 4 vuorokauden ensimmäisten tuntien aikana, sen jälkeen lukema laskee hieman. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulet eivät ole todennäköisiä. Pirkanmaalla heikkoja, kameran kuvaan tallentuvia reposia voi esiintyä yön pimeimpinä hetkinä, tosin niidenkin näkyvyyttä vaikeuttaa edelleen kirkas kuutamo (täysikuu on 25.9.).

Yöt 25./26 ja 26./27. ovat ensimmäistä yötä rauhallisempia. Kp-indeksin maksimiarvoksi odotetaan lukemaa 3, jolloin himmeitä revontulia voidaan nähdä Pohjois-Suomesta Lappiin. Etelämpänä tuskin revontulia nähdään.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.