maanantai 17. syyskuuta 2018

Revontuliennuste 17.–20.9.2018


Syyspäiväntasaus on lähellä. Tämä merkitsee sitä, että pienetkin häiriöt magneettikentässä voivat aiheuttaa loistavia revontulinäytelmiä. Tämä puolestaan johtuu siitä, että tasauspäivien läheisyydessä Auringosta tuleva magneettinen spiraalikenttä (interplanetaarinen kenttä, IMF) aiheuttaa helpommin ja voimakkaampia magneettisia myrskyjä ja alimyrskyjä kuin muulloin. Etenkin IMF:n pohjois–etelä- suuntaisen komponentin (Bz) eteläsuunta on ehtona revontulien näkymiselle.

Vain himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pirkanmaalla. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Auringon ja Maan magneettikenttien vuorovaikutusta helpottaa myös se, että syyspäiväntasauksen aikaan Auringon pohjoisnapa ja vastaavasti kevätpäiväntasauksen aikaan Auringon etelänapa (ja samalla Auringon magneettikenttä) on kallistunut kohti Maata. Kallistuminen oli suurinta 8.–10.9. (keväällä 5.–8.3.), jolloin se oli 7,25 astetta. Näiden kahden taivaankappaleen asentojen geometria näkyy tilastoissa, sillä revontulia nähdään vuosittain runsaimmin syys–lokakuussa ja maalis–huhtikuussa.

Ennuste
Kp-indeksi on viimeisen vuorokauden aikana ollut lukemissa 0,33–3. Indeksin odotetaan tulevina vuorokausina pysyttelevän aluksi lukemissa 2–3 ja myöhemmin lukemissa 2–1.

Yö 17./18. tulee olemaan rauhallinen. Revontulia voidaan nähdä Pohjois-Suomesta pohjoiseen. Keski-Suomessa voidaan nähdä hyvin heikkoja tai jopa vain kameralla kuvattuja revontulia. Etelä-Suomessa revontulia ei odoteta näkyvän.

Yöt 18./19. ja 19./20. ovat edellistä rauhallisempia. Revontulia nähtäneen vain Lapissa.


14.9 nähtiin revontulia vielä aamuhämärän aikaan. Kuva © Tampereen Ursa ry.

15.9. näkyi kirkkaita revontulia Tampereen Ursan tähtitornilla. Kuva © Tampereen Ursa ry.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.