perjantai 21. syyskuuta 2018

Revontuliennuste 21.–24.9.2018


Maapallon magneettikenttä on ollut muutaman vuorokauden hyvin rauhallinen. Tilanteeseen on tulossa vähäinen muutos ennustejaksolla. Parin vuorokauden kuluttua magneettikentän tilaan vaikuttaa aikaisempaa tiheämpi aurinkotuulen alue, jonka alueella kuitenkin hiukkasnopeus putoaa tavanomaiseen noin 400 km/s nopeuteen.

Ennustejakson lopulla Lapissa voitaneen nähdä revontulikruunun esiintyminen. Kuva © Kari A. Kuure.



Ennuste

Yö 21./22. on vielä hyvin rauhallinen, Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2. Revontulia on odotettavissa lähinnä Lapissa.

Yö 22./23. on edellistä aktiivisempi. Kp-indeksin huippuarvoksi ennustetaan lukemaan 3, joka saavutettaisiin aamun tunteina. Tällöin revontulia voidaan nähdä Pohjois-Suomen leveyksillä ja Keski-Suomessakin ainakin hyvin heikkoa viherrystä tai jopa himmeitä vöitä.

Yö 23./24. on aktiivinen. Kp-indeksin huippuarvoksi ennustetaan lukemaa 5 yön pimeimmille tunneille. Ennusteen toteutuessa revontulia voitaisiin nähdä etelärannikkoa myöten, Keski-Suomessa ne voivat olla jopa hyvin kirkkaita ja loimuavia. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulikruunun näkyminen on hyvinkin mahdollista ja osa tulista voi esiintyä etelätaivaalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.