tiistai 4. syyskuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 3.9.–29.9.2018

Syyskuun aikana nähtäneen revontulia useana yönä.
Piirros © Kari A. Kuure.


Auringonpilkkujakson minimin aikaan revontulia aiheuttavia ilmiöitä ovat nopeaa aurinkotuulta tuottavien korona-aukkojen ja niiden rinnalla hitaammin etenevän, hiukkastiheydeltään hieman suuremman ”tavanomaisen” aurinkotuulen vuorovaikutus. Näiden kahden hiukkasvirtauksen välinen reuna-alue on epävakaa ja sen osuessa maapallon magneettikenttään syntyy helposti pienimuotoisia magneettisia myrskyjä. Jos vapaiden elektronien määrä maapallon magneettikentässä on samaan aikaan edes kohtalainen, tuloksena on usein revontulia.

Syys–lokakuun revontulien kiinnostavuutta ja näyttävyyttä lisää se, että taustataivas on tumma. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi lumipeitteen puuttumisesta, jolloin taivaalle heijastuvan valosaasteen määrä on hieman vähäisempi kuin talven aikana.

Ennuste

Alkanut syyskuu on otollista aikaa revontulille. Tilastollisesti revontulia nähdään eniten juuri syys- ja lokakuussa. Tänä vuonna geomagneettisen ennusteen mukaan revontulitilanne on suhteellisen hyvä, sillä kuukauden aikana on jopa kolme jaksoa, jolloin revontulet ovat mahdollisia, jos muut edellytykset revontulien näkymiselle täyttyvät.

Ensimmäinen näistä jaksoista on jo muutaman vuorokauden kuluttua, sillä 7. syyskuuta Kp-indeksin odotetaan kohoavan taustalukemia korkeammalle. Huippu (Kp=4) saavutetaan 8. syyskuuta ja tilanne rauhoittunee viimeistään 10.syyskuuta mennessä. Jos kaikki menee hyvin, revontulia nähdään tällä jaksolla ainakin Keski-Suomea myöten.

Geomagneettinen rauhoittuminen jää lyhytaikaiseksi, sillä toinen aktiivisuusjakso, tai ehkä oikeammin, rauhattomuus jatkuu pienen tauon jälkeen syyskuun 11.päivänä. Tällöin Kp-indeksi saavuttaneen magneettisen myrskyn lukeman (Kp=5) ja seuraavina vuorokausina magneettinen rauhattomuus jatkuu hyvin aktiivisena (Kp=4) usean vuorokauden ajan. Tilanne rauhoittunee vasta 17.syyskuuta. Magneettisen myrskyn aikana revontulet ovat mahdollisia aivan maamme etelärannikkoa myöten.

Kolmas revontulijakso nähtäneen 22.–23. päivinä, jolloin Kp-indeksin arvo kohonnee huippulukemaan 4. Tällöin revontulia nähtäneen Keski-Suomessa mutta jos vapaita elektroneja on runsaasti, ainakin heikkoja revontulia voidaan nähdä hieman etelämpänäkin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.