tiistai 4. syyskuuta 2018

Revontuliennuste 4.–7.9.2018

Ennustejaksolla revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomea myöten.
Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennustejakson aikana maapallon magneettikentän tila pysyttelee hyvin rauhallisena. Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän pääosin lukemissa 1–2, jolloin revontulia tuskin nähtäneen Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Tilanne on seurausta siitä, että maapalloon kohdistuu aluksi pienimuotoinen korona-aukko, jonka hiukkastiheys ja aurinkotuulen nopeus ei juurikaan poikkea tavanomaisista arvoista. Ennustejakson lopulla muutosta tilanteeseen on havaittavissa, sillä maapallon magneettikenttää kohdistuu hieman tiheämmän aurinkotuulen alue, joka on samalla kertaa myös hieman epävakaampi.

Ennuste

Yöt 4./5. ja 5./6. ovat rauhallisia, Kp-indeksin maksimiarvo on noin 2. Revontulia nähtäneen vain Pohjois-Lapissa yön pimeimpinä hetkinä.

Yö 6./7. ennakoi jo hieman tulevaa rauhattomuutta sillä Kp-indeksin huippuarvoksi ennustetaan lukemaa 3. Jos tämä toteutuu ja magneettikentässä on riittävästi vapaita elektroneja, niin silloin revontulia nähtäneen jonkinlaisella varmuudella Pohjois-Suomessa mutta myös mahdollisesti Keski-Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.