maanantai 10. syyskuuta 2018

Revontuliennuste 10.–13.9.2018

Kirkkaat revontulet ovat mahdollisia koko maassa. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Syyskauden ensimmäinen merkittävä magneettinen myrsky on lähestymässä. Ensimmäiset merkit siitä on havaittavissa jo tänä iltana mutta täyteen voimaansa myrsky yltyy huomenna (11.9.). Kp-indeksin odotetaan kohoavan jopa arvoon 6, joka toteutuessaan merkitsisi G2-luokan myrskyä. 

Myrskyn näyttävyyttä saattaa kuitenkin himmentää vapaiden elektronien vähyys maapallon magneettikentässä ja aurinkotuulessa oleva korona-aukko, jonka alueelle maapallo on siirtymässä. Magneettinen myrsky johtuu juuri tästä siirtymästä.

Ennuste

Yöt 10./11. ja 11./12. ovat aktiivisia. Kp-indeksin odotetaan kohoavan ensimmäisen yön aamun tunteina lukemaan 6 (G2-myrsky) ja toisenakin yönä lukemaan 5 (G1-myrsky). Tosin tässä on pieni varaus, Kp-indeksin arvo voi jäädä lukemaan 4, jolloin revontulet ovat odotettua himmeämpiä. Toteutuessaan myrskyt tuottavat kirkkaita ja hyvin loimuavia revontulia etenkin ensimmäisenä yönä, joita on mahdollisuus nähdä koko Suomessa. Ensimmäisen yön revontulista voidaan tehdä havaintoja myös koko Baltiassa.

Yö 12./13. on sitten hyvin rauhallinen. Edellisten öiden magneettinen myrsky laantuu hyvin nopeasti maapallon jouduttua korona-aukon alueella ja reuna-alueiden häiriövaikutusten mentyä ohi. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän maksimilukemassa 2, jolloin vain himmeitä revontulia voitaneen nähdä Lapissa. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähtänee.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.