tiistai 11. syyskuuta 2018

Geomagneettinen myrsky toteutui


Geomagneettinen myrsky saavutti lähes ennustetun voimakkuuden varhain tiistaiaamuna (11.9.2018) Suomen aikaa. Kp-indeksi kohosi lukemaan 5 aamun tunteina ja planeettojen välisen avaruuden magneettikenttä (IMF) kääntyi etelään ja saavutti lukeman Bz=-5 nT. Myrskyindeksi (Dst) saavutti lukeman -70 nT.

Arkistokuva revontulista. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Magneettiset mittausasemat (Suomi-linja) osoittivat voimakaita häiriöitä aina Mekrijärvelle ja Hankasalmelle asti mutta Nurmijärvellä oleva mittausasema ei myrskystä juuri tiennyt mitään. Norja-linjan mittausasemilla tilanne oli aivan vastaava, myrskyn havainneista eteläisin mittausasema oli Solund. 

Kiirunan mittausaseman voimakkain magneettikentän poikkeama oli -700 nT, joka merkitsee pakallisesti K-indeksin arvoa K=7. Poikkeama ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri, sillä jos keskileveyksillä nähtäisiin revontulia, niin silloin arvon saavuttaisi arvon -1300 nT.

Magneettinen (ali)myrsky näyttää päättyneen noin kello 5 jälkeen Suomen aikaa. Tällöin mittausasemien mittaustiedot palautuivat lähemmäksi normaalitilannetta. Tämän aamun ennusteet kuitenkin kertovat, että korkeilla leveyksillä voimakkaan magneettisen myrskyn mahdollisuus on noin 80 % mutta keskileveyksillä vain 25 %. Tälle päivälle Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 6, huomenna lukemassa 5 ja ylihuomenna lukemassa 4.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.