sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Revontuliennuste 5.–8.2.2017

Viimevuorokausien avaruussää on ollut aikaisemman ennusteen mukainen. Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä, taustakohinasta voimakkaampia flare-purkauksia ei ole esiintynyt ja Kp-indeksi on pysytellyt arvossa 2 tai jopa vieläkin alempana. 

Aurinkotuulen nopeus oli huipussaan 688 km/s ja sen hiukkastiheys on ollut noin 2 ppcm3. IMF-kentän voimakkuus on ollut 5 nT ja Bz -4 nT ja se on värähdellyt noin puolen tunnin syklissä 2– -4 nT välillä.  Yli 2 MeV elektroneja on ollut runsaasti.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa edelleen laaja korona-aukko.

Yöt 5./6., 6./7. ja 7./8. ovat lähestulkoon identtisiä. Kp-indeksi odotetaan pysyttelevän arvon 2–3 välissä ja aivan jakson lopulla siihen on odotettavissa aivan vähäistä nousua. Revontulitoiminta on vähäistä ja niitä nähtäneen todennäköisesti lähinnä Pohjois-Lapissa. Muualla Lapin alueella todennäköisyys on vähäinen ja muualla Suomessa repoja ei nähdä. Viimeisenä yönä himmeiden ja rauhallisten revontulien näkeminen myös Keski-Suomessa on jossakin määrin mahdollista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.