keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Revontuliennuste 22.–25.2.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringossa viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on esiintynyt vähäistä flare-toimintaa. Purkaukset ovat olleet vain hieman taustakohinaan voimakkaampia. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 486 km/s, IMF-kentän voimakkuus oli suurimmillaan 6 nT ja Bz-komponnetti -4 nT. Yli 2 MeV elektroneja on ollut jonkin verran.

Ennuste

Maapallon lähiavaruuden tilaan vaikuttaa lähivuorokauden aikana kapea korona-aukko, johon planeettamme joutuu vielä tämän vuorokauden aikana. Muutos on kohtalaisen jyrkkä ja sen seurauksena Kp-indeksin odotetaan kohoavan ensiyön aikana arvoon 5 ja tilanne kehittyy heikoksi (G1) magneettiseksi myrskyksi.

Yö 22./23. tulee olemaan revontuliyö Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Revontulet ovat suhteellisen kirkkaita ja leimuavia ja mahdollisesti monivärisiä. Keski-Suomessa revontulet ovat rauhallisia kaaria ja vöitä, jonkin verran säteiden muodostumista voidaan havaita. Etelä-Suomessa revontulet ovat (jos niitä näkyy) rauhallisia kaaria ja vöitä tai pelkästään harsoa.

Yö 23./24. on edellistä yötä rauhallisempi. Revontulia nähtäneen Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat hyvin himmeitä ja rauhallisia kaaria. Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Yö 24./25. on edellistä yötä rauhallisempi. Revontulia nähtäneen varmuudella vain Pohjois-Lapissa, Lapin eteläosassa ja Pohjois-Suomessa voidaan nähdä himmeitä kaaria. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.