maanantai 20. helmikuuta 2017

Revontuliennuste 20.–23.2.2017

Kuva © Tamperen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana aurinkotuulen nopeus on ollut 618 km/s. IMF-kentän voimakkuus on ollut 8 nT ja Bz-komponentti on ollut maksimissaan -7 nT. Yli 2MeV elektroneja on ollut hyvin vähän.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa kapeahko korona-aukko. Hiukkastiheys tulee pysyttelemään noin 5 p/cm3 ja nopeus noin 450 km/s. Ennustejakson viimeisen vuorokauden aikana tulee pieni muutos, sillä pieni CME-purkaus saavutaa maapallon 22. päivän aikana. Tämän seurauksena hiukkastiheys kohoaa jonkin verran, noin arvoon 10 p/cm3 ja aurinkotuulen nopeus tulee laskemaan noin 400 km/s.

Yöt 20./21. ja 21./22. ovat rauhallisia. Kp-indeksin arvo pysyttelee 2–3 välillä. Revontulien näkyminen on mahdollista Lapissa, mutta ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria tai vöitä. Lapin eteläpuolella revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 22./23. on jo selvästi aktiivisempi, Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4 ja revontulia voitaneen nähdä jopa Keski-Suomessa. Lapissa revontulet voivat olla loimuavia, muodostaa säteitä ja olla monivärisiä. Pohjois- Ja Keski-Suomessa mahdolliset revontulet ovat himmeitä ja rauhallisia kaaria. Vähäinen säteiden muodostuminen on mahdollista mutta ei kovinkaan merkittävää. Etelä-Suomessa revontulien näkyminen ei ole todennäköistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.