tiistai 28. helmikuuta 2017

Revontuliennuste 28.2. – 3.3.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringossa on tapahtunut sarja pieniä flare-purkauksia aktiivisilla alueilla 2640 ja 2641. Purkausten voimakkuus on ollut B1,5–B9,3, joten ne ylittivät vain juuri ja juuri taustakohinan. Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimissaan 399 km/s nopeuden. IMF:n kettävoimakkuus oli 6 nT ja Bz-komponentin voimakkuus -5 nT. Yli 2 MeV elektroneja on ollut hyvin vähän.

Ennuste

Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän tulee vaikuttamaan korona-aukko, jonka polariteetti on negatiivinen. Maapallon joutuessa sen vaikutuspiiriin, magnetosfääriin kehittyy voimakas häiriötila tai jopa G1-luokan magneettinen myrsky.

Yö 28.2./1.3. Kp-indeksin odotetaan kohoavan ainakin arvoon 4 mutta arvo 5 on mahdollinen (G1-luokan myrsky). Revontulia voidaan nähdä koko maassa. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet voivat olla kirkkaita ja leimuavia. Keski- ja Eteläsuomessa ne ovat rauhallisia vöitä, jossa ajoittain voitaneen nähdä säteiden muodostumista.

Yö 1./2. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 5. Jos odote toteutuu, revontulia nähdään koko maassa. Lapissa revontulet ovat kirkkaita, leimuavia ja monivärisiä. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat kohtalaisen kirkkaita ja säteiden muodostumista voidaan havaita. Etelä-Suomessa reposet ovat selkeitä, rauhallisia vöitä tai kaaria, joissa voi näkyä heikkoa säteiden muodostumista. Vähäistä revontuliharsoa voitaneen nähdä Balttiassa.

Yö 2./3. On selkeästi edellisiä öitä rauhallisempi. Kp-indeksin odotearvo on 3 mutta jos edellisten öiden myrskyennuste toteutuu, niin niiden jälkitilassa magneettikenttä on vielä rauhaton ja Kp-indeksin arvon 4 ei olisi mahdoton. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa, jolloin reposet ovat suhteellisen rauhallisia vöitä ja niissä esiintyy säteenmuodostumista. Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä, rauhallisia kaaria.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.