perjantai 17. helmikuuta 2017

Revontuliennuste 17.–20.2.2017

Lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa syvenevä korona-aukko Auringon ekvaattorin molemmin puolin. Tämä on aiheuttanut maapallon magneettikenttään rauhattomuutta viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Aurinkotuulen suurin nopeus oli 439 km/s ja IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 10 nT ja Bz-komponentin suurin arvo -8 nT. Yli 2 MeV elektronien määrä on ollut tavanomainen.

Ennuste

Kp-indeksi kohosi tänään aamupäivällä arvoon 4 ja on ollut siinä tähän asti. Ennusteen mukaan indeksin arvo pysyy suunnilleen muuttumattomana ainakin iltaan asti. Magneettikentän rauhattomuuden odotetaan hieman laantuvan ja Kp-indeksin hieman alenevan.

Yöt 17./18. ja 18./19. Kp-indeksi saavuttaneen arvon 3, joka mahdollistaa revontulien näkymisen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etenkin Pohjois-Lapissa revontulet voivat olla loimuavia, kirkkaita ja värikkäitä. Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja lähinnä harsoa. Etelä-Suomessa revontuli tuskin nähdään.

Yö 19./20.
on edellisiä öitä rauhallisempia. Kp-indeksin odotetaan saavuttavan arvon 2-3, jolloin revontulien näkyminen on mahdollista Lapissa. Pohjois-Suomessa voi näkyä himmeää revontuliharsoa ja etelämpänä revontulia tuskin nähdään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.