perjantai 3. helmikuuta 2017

Revontuliennuste 3.–5.2.2017

Auringon toiminta on ollut rauhallista, taustakohinan ylittäviä flare-purkauksia ei ole tapahtunut parin viime vuorokauden aikana. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 755 km/s. IMF:n voimakkuus oli 6 nT ja voimakkain etelään suuntautunut kentän komponentti (Bz)oli voimakkaimmillaan -5 nT. Yli 2 MeV elektroneja oli hyvin runsaasti geosynkronisen radan korkeudella.

Ennuste

Auringon toiminnassa ei odoteta tapahtuvan muutoksia, pienien c-luokan flare-purkausten todennäköisyys on vähäinen.  Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa tulevien vuorokausien aikana laaja ja hieman repaleinen korona-aukko joka ulottuu etelänavalta ekvaattorin yli pohjoisille keskileveyksille.

Yö 3./4. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4 lyhyeksi aikaa aamuyön ensimmäisinä tunteina. Lapissa revontulien mahdollisuus on hyvä, niissä säteilen ja kierteiden muodostuminen on hyvinkin mahdollista ja tulien kirkkaus on hyvä. 

Keski-Suomessa revontulien näkyminen on mahdollista ja silloin ne ovat suurimman osan aikaa rauhallisia kaaria ja vöitä. Jos Kp-indeksi kohoaa ennustettuun arvoon, silloin Keski-Suomessa voidaan nähdä jonkin verran säteiden muodostumista. 

Etelä-Suomessa ja aivan etelärannikolla revontulet ovat mahdollisia vaikkakaan ei todennäköisiä. Jos jotain näkyy, niin tulet ovat himmeitä kamerakuvissa näkyviä rauhallisia kaaria tai revontuliharsoa.

Yöt 4./5. ja 5./6. Kp-indeksin ennustetaan saavan huippuarvon 3. Lapissa revontulet ovat hyvinkin mahdollisia, ne ovat suhteellisen himmeitä ja rauhallisia. Säteiden muodostuminen pienessä mittakaavassa on mahdollista. Keski-Suomessa revontulet ovat mahdollisia, mutta silloin ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria ja harsoa. Etelä-Suomessa revontulia todennäköisesti ei nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.