tiistai 14. helmikuuta 2017

Revontuliennuste 14.–17.2.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Aurinkotuulen nopeus oli enimmillään 352 km/s ja hiukkastiheys 2–8 p/cm3. IMF on ollut voimakkaimmillaan 7 nT ja bz-komponentin eteläsuuntainen maksimi on ollut -4 nT. Yli 2MeV elektroneja on ollut tavan omainen määrä.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa Auringossa oleva pieni korona-aukko. Se ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan aurinkotuulen tihentymään, jonka maapallo kohtaa vielä tämän vuorokauden aikana. Hiukkastiheys kasvaa hiljalleen ja saavuttaneen maksiminsa 15 p/cm3 helmikuun 16. päivän aikana. Aurinkotuulen nopeus vähenee ja minimissään se tulee olemaan noin 300 km/s hiukkastiheyden maksimin aikaan.

Yö 14./15. Kp-indeksin odotetaan kohoavan maksimissaan arvoon 3. Tällöin revontulia nähtäneen varmimmin Lapissa, mutta myös Pohjois-Suomessa voi vähäistä revontulitoimintaa näkyä. Jos revontulia näkyy, ne ovat himmeitä ja rauhallisia kaaria ja vöitä. Lapissa voidaan nähdä heikkoa säteiden muodostumista. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Yö 15./16. Kp-indeksi voi kohota maksimiarvoon 4. Tällöin revontulia voi näkyä Lapissa, jolloin ne ovat suhteellisen kirkkaita ja etenkin säteiden muodostumisen yhteydessä jopa osittain leimuavia. Keski-Suomessa revontulet ovat rauhallisia vöitä, joissa saattaa esiintyä satunnaisesti heikkoa säteiden muodostumista. Etelä-Suomessa revontulet, jos niitä näkyy lainkaan, ovat himmeitä ja harsomaisia.

Yö 16./17. Kp-indeksin odotetaan oleva maksimissaan arvon 3 tuntumassa, joten varmimmin revon tulia nähtäneen Lapissa. Etelämpänä revontulitoiminta on lähes olematonta ja Keski-Suomen eteläpuolella niitä tuskin nähtäneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.