torstai 29. syyskuuta 2016

Revontuliennuste 29.9.–02.10.

Kp-indeksi pysyttelee korkeisssa lukemissa ainakin
ennustejakson ajan. Katso reaaliaikainen tilanne
oikealla olevista linkeistä. Kuva SWPC.
Maapallon magneettikentän rauhattomuus ja myrskyisyys jatkuu koko ennustejakson ajan. Syy tähän on Auringossa oleva korona-aukko, joka on juuri oikeassa paikassa, jotta hyvin nopeat aurinkotuulen hiukkaset pääsevat tunkeutumaan Maan magneettikenttään. Viimepäivinä hiukkasten nopeudeksi on mitattu noin 800 km/s. Muutoin Auringon aktiivisuus on pysytellyt matalalla tasolla.

Yö 29./30.9. tulee olemaan edellisten öiden kaltainen. Revontulet ilmaantuvat taivaalle heti pimeän alkaessa ja  näkyvät aina aamuhämärään. Aamuyön tunteina laajimmillaan revontulia voisi nähdä hyvin suurella tödennäköisyydellä Keski-Euroopassa: Ranskassa, Saksassa, Puolassa ja Valko-Venäjällä.

Yö 30.9./1.10. näyttäisi muodostuvan jälleen hyväksi revontuliyöksi. Ensimmäiset repot ilmaantuvat taivaalla heti illan pimentyessä ja niitä voi nähdä aina aamuhämään asti. Suomen eteläpuolella Balttiassa on hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia mutta Keski-Euroopassa vain aivan pohjois-osassa voi taivas hieman vihertää.


Yö 1./2.10. muodostuu jälleen revontuliyöksi koko Suomessa. Aivan yhtä kirkkaita reposia ei kuitenkaan ole tulossa, mutta eipä paljon heikompiakaan. Revontulien näkyminen näyttäisi keskittyvät iltayöhän ja aamuyön tunteina niiden kirkkaus ja eloisuus ovat vähän heikompia. Balttiassa pohjoinen taivas voi vihertää heti pimenän tultua, mutta sekin katoaa puolen yön jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!