keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Revontuliennuste 21.–24.9.2016

Auringon virtavaipan harventuma on tulossa maapallon kohdalle. Sen seurauksena protonitiheys putoaa puoleen, joskin muutos ei ole dramaattinen, sillä nyt ohimenevä tihentymä ei ollut kovinkaan merkittävä. Aurinkotuulen hiukkasten vauhdin odotetaan kasvavan hieman alle 600 km/s.

NOAAn SWPCn mukaan Kp-indeksin odotetaan nousevan 21./22.9. välisenä yönä arvoon 3. Tämän seurauksen maapallon magneettikenttä on rauhaton ja jos interplanetaarisen magneettikentän (IMF) Bz-komponentti kääntyy etelään, voidaan Pirkanmaalla ja siitä pohjoiseen nähdä heikkoja revontulia. Voimakkaimmat revontulet näkyvät Lapissa.

Öiden 22./23.9. ja 23./24.9. Kp-indeksin arvot ovat enintään 3, mutta luultavasti hieman vähemmän. Toteutuessaan tämä merkitsee sitä, että revontulia voidaan nähdä ainoastaan Vaasa–Kajaani -linjan pohjoispuolella muiden asiaan vaikuttavien tekijöiden ollessa suotuisia (IMF Bz-komponentti kohti etelää).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.