sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Revontuliennuste 18.–21.9.2016

Auringon aktiivisuus on alamaissa sillä pilkkuryhmiä on vain yksi ja sekin hyvin pieni. Samoin näkyvällä puolella on vain pari pientä filamenttia ja reunoilla näkyviä prominensseja on hyvin vähän. 

Maapallo on tämän vuorokauden aikana joutumassa koronan virtavaipan tihentymään, joskin se on sen verran harva, että se ei juuri nosta lähiavaruuden hiukkastiheyttä kovinkaan suureksi. Samanaikaisesti hiukkasten (protoneja) vauhti hieman vähenee.

Tilanne näyttää erittäin erikoiselta siihen nähden, että NOAA avaruussään ennustekeskus tuoreessa ennusteessaan kertoo 19./20.9. yöksi G1-luokan magneettista myrskyä (Kp=5). Maan magneettikenttä pysyttelee tämän jälkeen rauhattomana pitkiä aikoja ja seuraavanakin yönä (20./21.9.) Kp-indeksin arvo kohoaisi ainakin arvoon 4 mutta korkeampi arvo on mahdollinen.

Jos ennuste toteutuu, silloin ennustejakson toisena yönä näkyisi revontulia aina eteläisintä Suomea myöten, jopa Suomenlahden eteläpuolellakin. Samoin kolmantena yönä revontulien näkyminen koko Suomessa olisi mahdollista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.