perjantai 2. syyskuuta 2016

Revontuliennuste 2.–4.9.2016

Revontuliennuste 2.9. kello 0.00 Suomen aikaa. 
Kuva Space Weather Prediction Center
Viimepäivien revontuliaktiivisuus on aiheutunut Auringon korona-aukon kohdistumisesta maapalloon. Tilanne jatkuu samanlaisena vielä ainakin pari vuorokautta, joten myös revontulien näkymisen todennäköisyys on ainakin kohtalainen.

Korona-aukossa hiukkastiheys on tavanomaista vähäisempi. Pienin hiukkastiheys saavutettaneen 3./4. päivien vaihteessa, jolloin se lienee noin 2 protonia / cm3. Vastaavasti hiukkasnopeus on samaan aikaan maksimissaan, jopa 700 km/s.

Kp-indeksin ennustetaan olevan parin ensimmäisen vuorokauden ajan arvossa 3–4 ja laskevan syyskuun 4. päivänä välille 2–4. Ennuste toteutuessaan merkitsee sitä, että maapallon magneettikenttä pysyttelee rauhattomassa tilassaan ja saattaapa keskiyöntunteina kehittyä pieniä (G1) magneettisia myrskyjä.


Revontulia on siis odotettavissa ainakin Suomen keski- ja pohjoisosassa. Jos maapallon magneettikentän rauhattomuus yltyy myrskylukemiin, silloin jonkinasteista revontulitoimintaa voi olla näkyvissä aivan etelärannikkoa myöten kahtena ensimmäisenä yönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!