maanantai 5. syyskuuta 2016

Revontuliennuste 5.–7.9.2016

Odotettavissa rauhallista revontulitoimintaa.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Maapallon magneettinen rauhattomuus näyttää jatkuvan, joskin hieman laantuneena lähivuorokausien ajan. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän maksimissaan noin 4 tietämillä ensimmäisen ja toisen vuorokauden aikana ja putoavan sen jälkeen arvoon 2–3. 

Syyskuun 7 päivän alkaessa maapallon odotetaan kohtaavan koronan virtavaipan tihentymän, joka nostaa hiukkastiheyden noin 5 protoniin /cm3. Samalla kuitenkin aurinkotuulen nopeus putoaa tavanomaiseen noin 400 km/s .

Tässä tilanteessa rauhallista revontulitoimintaa (himmeitä kaaria tai vöitä) voidaan odottaa näkyvän koko maassa kahtena ensimmäisenä yönä, mutta kolmantena yönä vain Pirkanmaalla ja siitä pohjoiseen. 

Ennustejakson jälkeen muutaman vuorokauden aikana Auringon toiminnassa ei odoteta tapahtuvan suurempia purkauksia eikä aurinkotuulessa odoteta esiintyvät voimakkaita tihentymiä eikä korona-aukkoja, joten revontulitoimintakin pysyttelee matalalla tasolla ja revontulia voidaan nähdä lähinnä Pohjois-Suomessa ja Lapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!