sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Revontuliennuste 25.–28.9.2016


Maapalloa on lähestymässä Auringon virtavaipan tihentymä. Sen odotetaan törmäävän maapallon magneettikenttään tänään ja nostavan lähiavaruuden hiukkatiheyden ainakin viisinkertaiseksi. Samaan aikaan hiukkasten nopeus putoaa suhteellisen hitaaksi noin 350 km/s.
Tilanne pysyttelee tällaisena 26. päivän ajan ja selvää alenema hiukkastiheydessä odotetaan tapahtuva 27. päivän aikana. Hiukkastiheyden alentuessa, niiden nopeudet nousevat jälleen noin arvoon 600 km/s.

Revontulia voitaneen nähdä 25./26.9. yönä Vaasa–Kajaani-linjan pohjoispuolella. Varsinainen revontuliyö on 26./27.9., jolloin (jos ennuste toteutuu) voidaan nähdä kirkkaita revontulia koko Suomessa jo illasta alkaen. Aamuyön tunteina revontulia voidaan nähdä myös Virossa ja Etelä-Ruotsissa. Suomessa revontulien odotetaan näkyvän aina aamuhämäriin asti.

Yönä 27./28.9. kirkkaita revontulia voidaan nähdä jälleen koko Suomessa ja jopa Liettuassa ja Pohjois-Saksassa asti.


Revontulitoiminnalle otollinen tilanne näyttää jatkuvan pitkäaikaisessa ennusteessa aina lokakuun 5. päivään asti. Ennusteen toteutuminen kuitenkin riippuu lähinnä siitä, kuinka usein ja missä vaiheessa IMF-kentän Bz-komponentti kääntyy etelään. Revontulia näkyy yleensä juuri kääntymisvaiheessa ja muutama tunti sen jälkeen. Valitettavasti magneettikentän Bz-komponentin suuntaa on äärimmäisen vaikea ennustaa tuntia pidemmälle ajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!