sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Revontuliennuste 2.–4.10.2016

Tampereen Ursan pohjoiseen suunnattu kamera nappasi tämän
kuvan revontulista aamuyöstä 2.10.2016. Tulevina öinä
todennäköisesti ei ylitetä tätä rauhallista revontulitoimintaa.
Kuva © Tampereen Ursa ry. 
Auringon aktiivisuus on ollut viimepäivinä hyvin matalalla. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä ainoatakaan auringonpilkkuryhmää. Tilanteen odotetaan pysyvän samankaltaisina lähipäivien ajan.

Auringossa viimevuorokausien aikana revontulia aiheuttanut korona-aukko on siirtynyt niin paljon länteen, että se ei enää vaikuta maapallon lähiavaruuden tilaan.

SWPC:n pitkäaikainen ennuste kertoo Kp-indeksin pysyttelevän suhteellisen korkeana, mutta se on selvästi pienenemään päin. Näin ollen revontulitoiminta rauhoittuu ja jos jotakin nähdään, niin se on hyvin rauhallisia kaaria ja vöitä.

Ennuste

Yö 2./3. on ennustejakson aktiivisin. Vähäistä pohjoisen taivaan vihertymistä voidaan nähdä koko maassa, mutta ainoastaan Lapissa voidaan nähdä selkeää revontulitoimintaa aamuyön tunteina. Etelä- ja Keski-Suomessa käytännöllisesti katsoen vain kamerakuvista voitaneen nähdä revontulia ja nekin luultavasti vasta hieman ennen aamuhämärää. Kp-indeksin suurin arvo 4 saavutettaneen heti vuorokauden vaihtumisen jälkeen. Revontulien todennäköisyys on alhainen, vain 20 %.

Yöt 3./4. ja 4./5 ovat ensimmäisen yön kaltaisia mutta revontulet, jos niitä näkyy, ovat kirkkaudeltaan heikompia ja näkynevät heti puolen yön jälkeen. Kp-indeksin arvo pysyttelee arvon 3 tuntumassa. Revontulien todennäköisyys tässä tilanteessa on noin 15 % molempina öinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.