Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana maltillista. Pilkkualueella AR 13981 havaittiin M1.6 -luokan flarepurkaus mutta se jäi ainoaksi, muut purkaukset ovat olleet heikompia. Pilkkualue AR 13990 on kasvattanut kokoaan (nyt 190 ppm) ja se on tullut samalla magneettisesti moninaisemmaksi, tällä hetkellä sen luokitus on beeta–gamma.
![]() |
Tällaiset hienot helmiäispilvet havaittiin Levillä eilen (11.2.2025) illalla. Pilvien korkeus on 15 – 30 km ja auringonvalo valaisee niitä, vaikka maanpinnalla auringonlasku on jo tapahtunut. Tämä kuva on Starlapland.fi sivuston videosta kuvakaappaus ja se on julkaistu © Starlapland / Samuli Korvanen -luvalla. |
LASCO C2 kamerassa havaittiin CME-purkaus eilen kello 18.12 UTC aikaan, se ei suuntautunut kohti Maata. Sen sijaan helmikuun 8. päivänä havaittu pieni ja hidas CME-pilvi vaikuttaneen avaruussäähän jonkin verran tällä ennustejaksolla, todennäköisesi 13.–14.2. aikana.
Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa Parkerin spiraalin kääntämä IFM-kentän suunta pohjoiseen. Kokonaiskentän vuon kenttävoimakkuus Bt = 6 nT ja samalla se oli myös Bz-komponentin suurin voimakkuus, jonka suunta sen sijaan vaihteli etelän ja pohjoisen välillä. Aurinkotuulen nopeus on hieman laskusuunnassa ja on nyt 500 km/s. Korona-aukko Auringossa on ekvaattorin eteläpuolella ja sellaisessa asemassa, että se vaikuttaneen havaitsemaamme avaruussäähän jonkin verran.
Ennuste
Yö 12./13. on aktiivinen ja odotettavissa on hyvä revontuliyö. Revontuli nähtäneen vähintäänkin Pohjois-Suomen leveydellä mutta myös Keski-Suomessa on kohtuullisen hyvät mahdollisuudet niiden bongaamiseen. Etelä-Suomen eteläosassa ja varsinkin etelärannikolla niiden näkyminen on epätodennäköistä, joskaan ei aivan mahdotonta. Globaalia magneetista myrskyä ei ole kuitenkaan odotettavissa, joskin pohjoisen mittausasemat saattavat paikallisesti sellaisia mitata.
Yö 13./14. on tämän ennustejakson aktiivisin. Planetaarisen Kp-indeksin maksimilukeman ennustetaan kohoavan lukemaan 5-, joka toteutuessaan merkitsisi heikkoa magneetista myrskyä. Se kuitenkin laantuisi nopeasti. Toteutuessaan se toisi hienoja revontulia Keski-Suomen leveydelle asti puolen yön jälkeen ja Etelä-Suomessakin revontulet ovat todennäköisiä. Etelärannikollakin revontulet ovat mahdollisia ja ainakin pimeässä paikassa himmeän revontulivalon näkeminen jopa todennäköistä.
Yö 14./15. on edelleen aktiivinen, enemmän ensimmäisen yön kaltainen. Revontulia voitaneen nähdä todennäköisesti aina Pohjois-Suomen leveydellä asti ja Keski-Suomen taivaalla niiden näkymisen todennäköisyys on hyvä. Etelä-Suomessa revontulet ovat mahdollisia, vaikkakin etelärannikolla niitä tuskin nähdään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.