sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Yllätys CME ja revontuliennuste 7.5.2023

Eilen aamulla (6.5.2023) kello 04 Suomen aikaan maapallon magneettikenttään iskeytyi CME-pilvi, jonka tulosta ei ollut ennakkotietoa. Tällaista pääsee tapahtumaan silloin tällöin. CME-pilven kohtaamisen seurauksena aurinkotuulen hiukkastiheys kohosi muutamassa tunnissa lukemaan 36 ppcm3, kun sitä ennen se oli selvästi alle 10 ppcm3. Saapuneen pilven magneettikentän Bz-komponentin suunta oli kohti etelää ja voimakkuudeltaan noin –15 nT. Kiirunan mittausaseman magnetometrin lukema putosi voimakkaasti ja saavutti heti aamu 6 jälkeen lukeman –1 600 nT lyhytaikaisesti (K9). Parikymmentä minuuttia myöhemmin tilanne oli palautunut lähemmäksi normaalia mutta oli edelleen alle – 500 nT (K7).

Tampereen yötaivas on hyvin vaalea. Kuva © Tampereen Ursa. ry.

Euroopan puolella revontulia oli havaittu Corkissa (Irlanti). Taivaanvahtiin ei oltu raportoitu revontulien näkymisistä Suomessa, mutta se ei ollut mikään yllätys, sillä tapahtuma sijoittui sellaiseen aikaan aamua, että oli jo liian valoisaa myös etelärannikolla revontulien näkemiseen.

SpaceWeather.com sivusto kertoi revontulihavainnoista Pohjois-Amerikassa. Siellä revontulia oli nähty Kanadan Galgaryssa (Albertta) ja Westerosessa (Albertta). Lisäksi myös Yhdysvalloissa nähtiin ja valokuvattiin revontulia useassa osavaltiossa mm. Ogdensburgissa (New York), Walpole (New Hamphire) ja Red Lodgessa (Montana). Valokuvia on julkaistu SpaceWeather.com sivuston galleriassa.

Ennuste

Yö 7./8. on muodostumassa hyvin myrskyisäksi, sillä maapallo kohtaa jälleen kerran CME-pilven. Magneettisen myrskyn G1-vaihe saavutetaan jo alkuillasta, jolloin revontulia voi näkyä etelärannikolla. Tampereella on jo liian valoisaa revontulien näkemiseen koko yön ajan. Yötä kohti mentäessä tilanne jatkuu muuttumattomana mutta aamun alkaessa valjeta, myrskyn voimakkuus kasvaa G2:ksi. Tämä tapahtuu vasta niin myöhään, että etelärannikollakin on jo päivä alkanut. Tämän jälkeen tilanne on mennyt ohi ja magneettikenttä rauhoittuu päivän aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.