maanantai 3. lokakuuta 2022

Revontuliennuste 3. – 6.10.2022

Auringossa on tällä hetkellä kaksi isoa pilkkuryhmää, joille ennustetaan M-luokan flarepurkauksille 15 ja 25 prosentin todennäköisyyksiä lähimmän vuorokauden ajalle. Samaan aikaa Maata lähestyy jälleen laaja CME-pilvi, jonka arvioidaan saavuttavan maapallon radan joskus ensiyön aikana.

Pilvien raoista näkyneitä revontulia 2./3.10. kello 01.25. Revontulia näkyi yön aikana aamupuolella yötä parin tunnin aikana, sen mitä pilvet sen mahdollistivat. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennuste

Yö 3./4. Kp-indeksi odotetaan lähtevän nousuun illalla ja saavuttavan puolenyön aikaa G1-myrskytason (Kp5). Aamupuolella yötä ennustetaan G2-luokan (Kp6) myrskyä, joka laantuu seuraava päivän aikana. Jos ennuste toteutuu, revontulia nähtäneen koko maassa.

Yöt 4./5. ja 4./6. Avaruussää ja sitä myöten myös maapallon magneettikentän tila näyttäisi rauhoittuvan ja indeksien asettuvan matalille lukemille. Aivan alkuillasta 4. päivänä voidaan revontulia nähdä muuallakin kuin Lapissa ja Pohjois-Suomessa, mutta yön edetessä nekin hiipuvat suhteellisen nopeasti. Muutoin revontulia nähtäneen vain Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.