perjantai 28. lokakuuta 2022

Revontuliennuste 28. – 31.10.2022

Auringon lyhytaikainen aktiivisuus näyttäisi olevan hieman kasvussa lähipäivien ajaksi. Lokakuun 27. päivän aamuyön tunteina Auringossa tapahtui lähes halo CME, jonka nopeudet ovat merkittävästi suuremmat kuin mitä pariin viikkoon on havaittu. Maapallo on myös kohtaamassa aurinkotuulen tihentymän (CIR), joka nostaa lähiavaruuden hiukkastiheyttä ja samalla IMF-kentän yleinen suunta on kääntymässä etelään. Sattumalta myös Auringon ekvaattorilla oleva korona-aukko on lähestymässä kohtaa, jossa sen vaikutus maapallon lähiavaruuden tilaan on suurin.

Ennuste

Yö 28./29. Edellä kuvatut muutokset lähiavaruuden tilassa ei vielä näy revontulitoiminnan muutoksena. Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän maksilukemassa Kp3 koko yön, jolloin revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa voi olla pieni mahdollisuus rauhallisille revontulille.

Yö 29./30. Kp-indeksi lähtee nopeaan nousuun alkuillasta ja saavuttaa magneettisen myrskyn tason iltayöstä. Korkeiden leveyksien K-indeksi seuraa perässä ja vaikka tilanne rauhoittuu jonkin verran aamupuolella yötä revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomen taivaalla. Pohjoisempana revontulet voivat olla kirkkaita ja nopealiikkeisiä. Etelärannikollakin on pieni mahdollisuus revontulille.

Yö 30./31. Lähiavaruuden tila näyttäisi jatkuvan epävakaisena vielä vuorokauden tai parin ajan. Revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomen leveydellä, vaikka ehkä etelärannikko jääkin niistä paitsi. Muualla revontulien kirkkaus, esiintyminen ja eloisuus vaihtelevat laajalla skaalalla. 

Tampereen Ursa julkaisi yön 23./24. revontulista time-lapse videon YouTubessa Tampereen Ursan kanavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.