keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Revontuliennuste 12. – 15.2022

Auringon toiminta näyttää jatkuvan suhteellisen rauhallisena. Pari vuorokautta sitten Auringossa tapahtui koronamassapurkaus mutta se suuntautui maapallon etupuolelle. Se kauintenkin laajenee reippaasti ja saavuttaessaan Maan radan etäisyyden, pilven kärki saattaa hipaista maapallon magneettikenttää. Samaan aikaan maapallon kohtaa aurinkotuulen tihentymän, joten näillä kahdella voi olla yhteisvaikutuksia lähiavaruudessamme ensi yönä.

Ennuste

Yö 12./13. Aamupuolella yötä Kp-indeksin odotetaan kohoavaan lukemaan 4. Indeksin lukema on 3 iltayöstä ja samoin aamun tunteina. Jos tämä ennuste toteutuu, silloin rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomen leveydeltä Lappiin. Etelä-Suomessa voidaan yön pimeimpänä hetkinä nähdä hieman revontulivaloa ja matalalla horisontissa kauempana pohjoisessa esiintyviä revontulia.

Yöt 13./14. ja 14./15. Ensimmäisen yön tilanne menee nopeasti ohi ja näinä öinä ei revontulia ole odotettavissa kuin korkeintaan Lapissa. Sielläkin revontulet ovat hyvin rauhallisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.