maanantai 9. joulukuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 9.12.2019 –4.1.2020

Pitkäaikaiseen ennusteeseen sisältyy ajanjakso, jolloin revontulet ovat mahdollisia. Ennuste on näiltä osin epävarma, sillä häiriötilan aikaansaamiseen tarvitaan korona-aukko, ja sellaista ei ole toistaiseksi näkyvissä. Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla on kapea, ekvaattoriseudulle ulottuva korona-aukko, mutta ehtiikö se vahvistua riittävästi magneettisen häiriötilan aikaansaamiseen ennustettuna ajankohta, jää nähtäväksi.

Joulukuun 18. päivän ilta revontulet ovat mahdollsia Keski-Suomea myöten. Kuva © Kari A. Kuure.


Kp-ennusteen mukaan magneettikenttään syntyy häiriö joulukuun 18. päivänä, jolloin Kp-indeksi kohoaisi lukemaan 4. Häiriö jatkuu vielä seuraavankin päivän mutta sen jälkeen se rauhoittuu parin vuorokauden kuluessa.

Jos ennustettu häiriö todella kehittyy, silloin revontulia voitaisiin nähdä ainakin Pohjois-Suomessa, mutta mahdollisesti myös Keski-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet olisivat himmeitä ja hyvin rauhallisia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.