maanantai 16. joulukuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 16.12.2019 –11.1.2020


Auringon aktiivisuusminimi on heikentänyt Auringon magneettikenttää niin paljon, että kosmisen säteilyn määrä yläilmakehässä on lisääntynyt 23 % vuodesta 2015 alkaen. Kosmisen säteilyn mittauksia on tehty viikoittain stratosfääriin kohoavien ilmapallojen avulla ja tutkimuksen tekijänä on ollut Spaceweather.con ja Earth to Sky Calculus koulun opiskelijat.

Revontulien mahdollisuus on hieman noussut ennustejakson alussa. Muutoin on odotettavissa hyvin rauhallista avaruussäätä. Kuva © Kari A. Kuure.


Myös Oulun yliopiston tutkimuksessa, jonka havaintopiste sijaitsee Sodankylän Observatoriossa, osoittaa energisten neutronien määrän maapinnan tasolla lisääntyneen 9,7 % pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Tällä arvolla ollaan aika lähellä mittaushistorian korkeinta arvoa, joka on tähän mennessä ollut 11,7 % keskiarvon yläpuolella ja se saavutettiin joulukuussa 2009. Matalin arvon, -32,1 %, saavutettiin kesäkuussa 1991.

Energisten neutronien määrä kuvastaa maapallon ilmakehään törmäävien kosmisten säteilyn määrää, sillä neutronit syntyvät kosmisen hiukkassäteilyn törmäyksessä ilmakehän yläosassa. Törmäyksen seurauksena syntyy ilmasuihkuksi kutsuttu erilaisten alkeishiukkasten vyöry, jonka pitkäikäisimmät hiukkaset saavuttavat maanpinnan. Maanpinnalla mitattujen hiukkasten määrään vaikuttaa kosmisen hiukkassäteilyn energian lisäksi myös ilmakehän kosteus ja etenkin ilmanpaine. Sodankylässä neutronimittauksia on tehty vuodesta 1964 alkaen.

Ennuste

Kp-indeksin odotetaan olevan hieman koholla lähivuorokausien aikana. Indeksin kohoaminen kasvattaa revontulien näkemisen mahdollisuutta Lapissa, mutta muualla revontulia tuskin nähdään. Tilanteen mentyä ohi, Kp-indeksin odotetaan laskevan mataliin lukemiin ja revontulien mahdollisuus on hyvin pieni Pohjois-Lappi mukaan lukien, koko ennustejakson ajan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.