tiistai 15. tammikuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 14.1.–9.2.2019


Ennustejaksoon sisältyy kaksi lyhyttä jaksoa, jolloin revontulet ovat mahdollisia lähes koko maassa. Ennuste jakso ulottuu helmikuulle, jolloin revontuliherkkyys on hieman jo kasvanut. Maalis-huhtikuussa revontuliherkkyys on suurimmillaan.

Ennuste lupailee revontulien näkyvän suurimmassa osassa maatamme muutamana yönä.
Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Ensimmäinen revontulijaksoista on 24. päivänä, jolloin hyvin nopeasti kehittyy voimakas magneettinen myrsky. Tällöin Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5, ja magneettisen myrskynluokka on silloin G1. Toteutuessaan revontulia voidaan nähdä koko maassa ainakin yönä 24./25.

Magneettinen myrsky kuitenkin laantuu hyvin nopeasti ja seuraavana yönä (25./26.) revontulia ehkä näkyy Pohjois-Suomesta Lappiin. Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus revontulille.

Toinen rauhattomuusjakso on tammi-helmikuun vaihteessa. Magneettinen rauhattomuus lisääntyy 31.1. alkaen jatkuu muutaman vuorokauden. Kp-indeksin odotetaan kohoavan aluksi lukemaan 3 ja sen jälkeen vielä lukemaan 4, jossa se pysyttelee parin vuorokauden ajan. Tämän jälkeen laantuminen kestää pari vuorokautta.

Todennäköisimmät revontulet esiintyvät öinä 31.1/1.2 ja 1./2.2. jolloin niitä voitaneen nähdä Keski-Suomea myöten. Jopa Etelä-Suomessa on tällöin pieni mahdollisuus himmeille revontulille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.